Review: Klimhal Amsterdam (buitenmuur)

In Amsterdam West staat de een van de oudste klimhallen van Nederland: Klimhal Amsterdam. Sinds 1996 een welbekende plek voor topropen, maar daarnaast beschikt deze spot ook over een buitenmuur. Boulderbazen ging op bezoek om deze te onderwerpen aan een #boulderbazenreview

Kwaliteit en funfactor boulders: in orde

Wat ons als eerste opvalt (en aanspreekt) is dat Klimhal Amsterdam buiten een volwaardige boulderwand heeft staan. De lange wand heeft stukken met overhang, allerhande volumes, een gedeelte met een plafond en gevarieerde grepen. Dit is voor een buitenmuur geen gegeven: sommige boulderhallen hebben vanwege Corona (logischerwijs) snel een geïmproviseerde houten wand geplaatst en gebruiken daarbij grepen uit de reservevoorraad.

De boulders zijn lekker uitdagend gezet. De puzzelfactor is niet per sé hoog: mijn vaste klimbuddy Roy en ik (Stef) haalden vooral plezier uit de kracht die nodig is om de pittige boulders te toppen. We hadden nog behoorlijk moeite met 6A’tjes; just the way we like it 💪

Boulder aanbod: redelijk groot, maar helaas (te) weinig resets

Het aanbod bij de buitenmuur van Klimhal Amsterdam is redelijk groot: er zijn zo’n 80 boulders. Een deel van de boulders is geplaatst op een oefenwand (de blauwe paddo).

Het niveau varieert van 4 t/m 7b+: voor gevorderden voldoende uitdaging dus, maar voor absolute beginners kan het enigszins pittig zijn. Een dame die voor het eerst meeging was na een paar boulders al behoorlijk verzuurd 😅

Er is nog een klein derde wandje (het gele blok), maar tijdens de diverse keren dat wij op bezoek waren bij Klimhal Amsterdam was deze nog niet af – blijkbaar staan de routesetters in de chillmodus, wat dan weer goed past bij de alles-rustig-aan-vibe die hangt op deze plek 🌴

Daarmee komen we wel op het eerste (en belangrijkste) punt van kritiek: de boulders worden niet vaak genoeg gereset. Op de lange wand is in anderhalve maand tijd zelfs niets veranderd. Jammer, want daardoor is het niet zo aantrekkelijk om regelmatig terug te komen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat Klimhal Amsterdam vooral gericht is op toprope klimmen.

Update: bij navraag blijken de boulders op het gele blok inmiddels wel beschikbaar 👍

Drukte / prijs /  klimtijd – alle ruimte, alle tijd

Bij Klimhal Amsterdam kost een keertje boulderen €10,-. Officieel krijg je dan 2 uur de tijd, maar gezien het vrijwel altijd rustig is konden we iedere sessie langer door.

De capaciteit is gezet op 12 personen per tijdslot. Dat betekent dat het, ook bij volle bezetting, nooit druk is. Waarschijnlijk heeft Klimhal Amsterdam de capaciteit beperkt vanwege de indeling van de buitenruimte. Dit is een soort lange gang, dus 1,5 meter afstand houden wordt bij meer mensen dan al snel lastig.

Sfeer: heerlijk rustig… of beetje saai?

Tijdens daluren is het aantal boulderaars hier op één hand te tellen. Die rust is, afhankelijk van wat je prettig vindt, heerlijk ontspannen of juist een beetje saai.

Persoonlijk vinden wij dit helemaal niet vervelend: op een lekkere zonnige ochtend is de stilte om je heen een mooi contrast met de intensiteit van het boulderen. En bijkomend voordeel: je hoeft nooit te wachten 😉

Zoek je echter die typische gezellige bouldervibe, dan kun je beter uitwijken naar een van de grote boulderhallen die Amsterdam rijk is.

HET TERRASJE BIJ DE INGANG IS EEN HEERLIJK PLEKJE VOOR EEN BAKJE KOFFIE, VOORDAT DE HANDEN UIT DE MOUWEN EN IN DE POFZAK GAAN.

Eten en drinken – verrassend veel keus met lekkere wereldgerechten en 15 biertjes 🥘🍻

De menukaart bij Klimhal Amsterdam is verrassend uitgebreid: je kunt hier o.a. pizza’s en pasta, Indonesisch en Surinaams bestellen. Het smaakt ook nog eens prima, tegen zeer schappelijke prijzen!

Ook vegetariërs en veganisten hebben wat te kiezen (vegan glutenvrije rode linzenpasta met groente, anyone?). Voor een snelle hap zijn er nacho’s, noodles, tosti’s en repen.

Een trend die je ziet bij diverse boulderhallen is een uitgebreide bierkaart met tientallen speciaalbiertjes. Dit is niet iets waar Klimhal Amsterdam aan mee doet. Met een selectie van 15 biertjes hoeft je na het boulderen echter zeker niet droog te staan!

Corona en veiligheid – prima! 🦠

Klimhal Amsterdam is, net zoals de andere boulderspots waar wij zijn geweest, voldoende ingericht op veiligheid omtrent corona. Er is een aparte in- en uitgang en de toiletten zijn beschikbaar om de handen te wassen. En het belangrijkste: doordat de capaciteit is beperkt tot 12 personen is meer dan genoeg ruimte om de 1,5 meter afstand te bewaren.

Bereikbaarheid – top 🚅🚗

Klimhal Amsterdam is per auto uitstekend te bereiken. Parkeren kan gratis voor de deur, wat in onze hoofdstad zeer ongebruikelijk is. Kom je met OV? Dan loop je 9 minuutjes vanaf station Sloterdijk.

Goed om te weten: de deur opent 10 minuten voor aanvang van jouw tijdslot en sluit 10 min na aanvang. Houd hier rekening mee bij het plannen van je reis.

Overall oordeel: lekker rustige buitenmuur, goed ter afwisseling met andere boulderspots 🏅

Als je zin hebt om in alle rust buiten te boulderen, dan biedt Klimhal Amsterdam een volwaardige boulderwand met een flink aanbod uitdagende boulders.

Frequente boulderaars zullen echter vrij snel uitgekeken raken omdat de boulders niet vaak worden gereset. Ter afwisseling met andere boulderspots is de Klimhal wel zeer de moeite waard! En als je er toch bent, bestel dan meteen een lekkere roti 😋

Auteur

  • Oprichter van Boulderbazen. Houdt van lange hikes door de bergen, zijn viervoeter Bono en crimpy boulders die nét een tandje te hard zijn.