Review: Bossche Boulders in (surprise….) Den Bosch

In de stad, die bekend staat om zijn gezelligheid, bourgondische lekkernijen en de St. Janskatherdraal, is sinds een jaar de eerste boulderhal van Den Bosch te vinden: Bossche Boulders. Van de naam stroomde het water ons in de mond, dus besloten wij met een delegatie Boulderbazen op bezoek te gaan om deze boulders zelf te proeven. Hoe ze ons smaakten lees je in deze #boulderbazenreview.

De locatie, vibe en veiligheid

Op een miezerende zaterdagmiddag reizen Boulderbazen Lotte, Jenny, Lody en Stef af naar een enigszins troosteloos industrieterrein. Onze bestemming: een pand dat in de 19e eeuw dienst deed als zuivelopslag voor lokale boeren. Alleen de naam op de gevel verklapt dat achter de voordeur tegenwoordig een volwaardige boulderhal te vinden is.

De mannen achter deze hal, waarvan het oppervlak zo’n 1.400 vierkante meters telt, hebben de oorspronkelijke look duidelijk willen behouden: de bakstenen muren, houten balken en het plafond van golfplaten doen denken aan vroegere tijden. De combinatie met de eenvoudige bankjes en tafeltjes en de huisstijlkleuren (oranje, bruin, beige) geven het geheel een beetje de uitstraling van een gezellig jeugdhonk. En daar is wat ons betreft niets mis mee.

Het gemengde publiek bevestigt, evenals de keuze voor popmuziek op de achtergrond, dat toegankelijkheid bij Bossche Boulders het sleutelwoord is: beginners, gevorderden, groepen vrienden, maar ook kinderen en hun ouders weten (in ieder geval in het weekend) hun weg naar deze hal te vinden. Gelukkig valt het gillen en rondrennen van de kiddo’s mee, mogelijk vanwege de duidelijke instructies bij binnenkomst.

De ontvangst was goed en aangenaam: we werden hartelijk verwelkomd en meteen geïnstrueerd over de geldende Corona-maatregelen. Die blijken dik in orde: lijnen op de grond geven aan waar je mag lopen en zitplekken zijn als vakken gemarkeerd met de benodigde 1,5 meter afstand ertussen. Bij de entree staat een desinfectiezuil paraat en in de hal zijn wasbakken beschikbaar. Ook is de laaddeur aan één zijde opengezet, wat zorgt voor de nodige ventilatie (al is het daardoor wel vrij koud in de hal).

En het allerbelangrijkste: er is genoeg ruimte om afstand te houden. De hal, die al overwegend ruim is opgezet, laat ten tijde van de review een maximum van 48 bezoekers toe. Ondanks dat ons tijdslot volgeboekt is, voelt het geen moment te druk. Sterker nog: wij vonden het opvallend rustig. Bossche Boulders neemt de noodzaak om voldoende afstand te kunnen houden dus zeer serieus.

De boulders

De hal heeft 170 routes, verdeeld over 9 circuits die variëren van niveau 2 t/m 7B. Iedere donderdag schroeven de bouwers er één vers nieuw circuit in. In kwantitatief opzicht is het aanbod dus groot aanbod om zowel de sporadische bezoeker als de regular goed te vermaken. Maar de hamvraag is natuurlijk: hoe tof zijn boulders gezet?

De wanden zijn in ieder geval lekker gevarieerd, met rechte wanden, slabs en redelijk veel overhang, verdeeld over twee paddo’s en omringende muren. Opvallend afwezig zijn top-outs (routes die je topt door op de wand te klimmen); waarschijnlijk heeft dit te maken met de beperkte hoogte van het pand. Ook zijn er geen routes met plafonds, maar de hier en daar flink steile overhang maakt dat was ons betreft redelijk goed. De muren zelf oogden hier en daar wel wat viezig, evenals de grepen. Een teken dat ze goed worden gebruikt, zullen we maar zeggen 😉

Dan de boulders zelf. In de niveaus van 6a tot 6c blijkt voor ieder wat wils te vinden: de die hards en buitenboulderaars kunnen hun vingers op de proef stellen op crimpy routes , terwijl ‘muurknuffelaars’ worden uitgedaagd om op kleine voetgreepjes te balanceren op slab walls. Voor de liefhebbers van ‘competitie-stijl’ zijn er puzzelboulders, die naast kracht ook coördinatie, dynamiek en inzicht vergen.

Stef vermaakt zich goed op een competitiestijl 6b’tje met grote slopers waar je je met heel hooks, knee bars en dynamische passen doorheen slingert.

Wat opvallend is: ook in de lagere niveaus weten de routebouwers de nodige creativiteit toe te passen. Zoals mede-eigenaar en routebouwer Maarten aangeeft: “Vaak krijgen de laagste en hoogste niveaus wat minder aandacht van de bouwers, waardoor deze routes al snel het afvoerputje van de hal dreigen te worden”. De bouwers bij Bossche Boulders doen daarom óók moeite voor beginnende klimmers: binnen de lagere niveaus (3 t/m 5) zijn naast ‘ladders’ ook leuke puzzels en dynamischere passen te vinden. Overigens zullen ook gevorderde boulderaars deze creatieve routes op lagere niveaus op prijs stellen tijdens het warmklimmen.

Ook in de lagere niveaus zijn dynamische en puzzelpassen te vinden, zoals Lody laat zien op deze 4a-boulder.

Ondanks de vrij grote niveauspreiding binnen ons team (4-5 t/m 6b-c) heeft ieder van ons zich stuk kunnen bijten op een paar routes die lager liggen dan wat we doorgaans in onze thuishal klimmen. Dat is ook meteen het boeiende van nieuwe hallen bezoeken: je krijgt te maken met een andere stijl van routebouwen. Hierdoor zul je vaak flink moet stoeien met routes die lager liggen dan jouw ‘gangbare’ niveau. Leuk én leerzaam.

Jenny puzzelt zich door een 5-6 slab met crimps en slopers.

Een puntje ter verbetering vinden we het beperkte gebruik van volumes. Die spelen bij Bossche Boulders een vrij bescheiden rol in de meeste routes die we hebben geklommen. Terwijl volumes in onze ogen juist een duidelijke funfactor zijn die voor veel extra variatie en gepuzzel kunnen zorgen.

Ondanks dit minpuntje en het gebrek aan top-outs zijn wij als reviewers eensgezind in ons oordeel: de routes bij Bossche Boulders bieden flink wat uitdaging, afwisseling en creativiteit in alle niveaus.

Bij deze toffe puzzel met overhang werkt Lotte zich met goed voetenwerk een weg naar boven.

Trainingsruimte, faciliteiten en horeca

Over de trainingsruimte kunnen we kort zijn: die is klein en ten tijde van de review (te) beperkt. De ruimte bestaat uit 2 hangboards, gewichten en elastieken. Mede-eigenaar Maarten geeft echter aan dat het inrichten van een volwaardiger trainingsruimte voor de komende weken gepland staat. Zo wordt deze uitgebreid met een extra verdieping (onder de huidige trainingsruimte) en plaatst Bossche Boulders extra apparatuur, zoals een Kilterboard en een campusboard.

Update: er wordt volop gewerkt aan de vernieuwde trainingsruimte. Volg Bossche Boulders via hun Insta page voor foto’s van de vorderingen.

Zoals in iedere hal is de horeca bij Bossche Boulders ten tijde van de review gesloten. Een oordeel vellen over het eten en drinken kunnen we dus niet, maar een blik op het menu laat zien dat je geen haute cuisine hoeft te verwachten: de kaart bevat uitsluitend pizza’s en snacks (en geen Bossche bollen, mocht je je dat afvragen). Dat is geen ramp als je gewoon snel wat calorieën naar binnen wilt gooien, maar voor een uitgebreide lunch ben je hier niet direct aan het juiste adres. Voor een biertje overigens wel: de bierkaart bevat veel smaakvolle keuzes, en zelfs 6 non-alcoholische varianten.

Ook over de kleedkamers, douches en toilletten kunnen we kort zijn: die staan er keurig en brandschoon bij. Top!

Bij de entree is ook een kleine shop ingericht met pof, tape, schoenen en merchandise zoals t-shirts en pofzakken van Bossche Boulders.

Bij Bossche Boulders worden trainingen gegeven voor volwassenen en jeugd. Daarnaast kun je een yogalesje boeken en gebruik maken van een (gratis) inloopspreekuur bij de huisfysio.

Bereikbaarheid en parkeren

Zoals veel hallen ligt Bossche Boulders op een industrieterrein, wat de bereikbaarheid met het OV niet altijd ten goede komt. De dichstbijzijnde bushalte ligt op zo’n 10 minuten lopen, terwijl je vanaf Den Bosch centraal 15 minuten onderweg bent met de benenwagen. Kom je van buiten de regio, dan is de auto dus het makkelijkst. Parkeren voor de deur is wel weer gratis.

Eindoordeel: gezellige, toegankelijke hal met toffe boulders, die alleen opvalt in zijn onopvallenheid

Bossche Boulders scoort op de belangrijkste punten wat ons betreft uitstekend: een gezellige, vriendelijke sfeer en creatieve, uitdagende boulders met voldoende variatie op alle niveaus. Wellicht zal de sobere inrichting niet iedereen aanspreken, maar wij voelden ons er thuis. Verder biedt de hal voldoende ruimte en worden maatregelen duidelijk gecommuniceerd én nageleefd, wat een prettig gevoel geeft nu Corona weer zijn lelijke gezicht laat zien.

Natuurlijk valt er altijd wat aan te merken. Wat betreft de boulders missen we top-outs en viel ons op dat volumes wat meer en creatiever gezet kunnen worden. De enigszins afgelegen locatie en beperkte kaart zijn andere kleine minpunten. Daarentegen krijgt de op dit moment nog zeer beperkte trainingsruimte, ons belangrijkste punt van kritiek, as-we-speak een upgrade, dus dat spreekt weer in het voordeel van Bossche Boulders.

Wat er dan nog valt af te dingen aan deze boulderspot? Nou, hooguit dat deze locatie er voor ons niet per sé uitspringt tussen de vele prachtige hallen die er de afgelopen jaren zijn bijgekomen in ons kikkerlandje. Dit neemt niet weg dat Bossche Boulders zonder twijfel een kwaliteitshal is; daar valt niets op af te dingen. En dat wij er misschien niet direct voor zullen omrijden vanuit de andere kant van het land zal de mensen uit Den Bosch natuurlijk een worst wezen: die zijn maar wat blij dat ze sinds een jaar een toffe boulderspot hebben in hun eigen stad. En zolang de hal vooral bezocht wordt door locals, blijft het tenminste ook lekker rustig.

Facts en praktische info

Bouldertijd: tijdens de review hanteerde Bossche Boulders tijdslots van 120 minuten en een maximum van 48 boulderaars. Dit is inmiddels, door de verscherpte maatregelen, teruggebracht naar 90 minuten en max. 30 boulderaars.

Tarief: €11 voor losse entree, €47/mnd voor een doorlopend abonnement.

Reserveren: http://bouldertour.nl/nl/klimmen/reservations/gym-43

Aantal routes: +/- 170, verdeeld over 9 circuits

Resets: iedere week op donderdag één circuit

Adres: Jagersheuvelstraat 32 te ’s-Hertogenbosch (route via Google Maps)

Openingstijden: zie bosscheboulders.nl

Instagram: https://www.instagram.com/bosscheboulders/

Auteur

  • Oprichter van Boulderbazen. Houdt van lange hikes door de bergen, zijn viervoeter Bono en crimpy boulders die nét een tandje te hard zijn.

  • Familiemens, ultimate frisbeeër, (tafel)tennisser, amateurbakker en dito boulderaar.